Четвер, 28.03.2024, 14:26
                    
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Меню сайту


Новини порталу українських офіцерів.


Наша кнопка



Код кнопки

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
 
Головна » 2011 » Квітень » 15 » Коли слідство стає тортурами
14:05
Коли слідство стає тортурами
Київ – Україна не дотримується регламенту Європейського суду з прав людини щодо забезпечення прав громадян під час судових засідань. Про це заявив правозахисник Андрій Діденко. За його словами, підтвердженням цього є ситуація із підсудним, колишнім ректором Криворізького технічного університету Анатолієм Темченком, чий стан здоров’я є важким, а перебування його під слідством «інакше як тортурами не назвеш». Солідарний із правозахисником адвокат Олег Амельчишин, котрий захищає інтереси Темченка, якого утримують в СІЗО майже 18 місяців. На думку правника, також ігнорується і важкий стан здоров’я, в якому перебуває підсудний.

70-річний Анатолій Темченко, якого звинувачують у хабарництві, перебуваючи у Криворізькому СІЗО, важко хворіє. Він свого часу переніс інфаркт, у нього ішемічна хвороба серця, стенокардія та цукровий діабет.

Як наголошує правозахисник Андрій Діденко, зокрема, 28 березня під час судового засідання через погане самопочуття Темченкові двічі викликали бригаду швидкої допомоги. Він говорив судові, що дуже погано почувається, але суддя Дзержинського районного суду Кривого Рога Наталія Грищенко не розглянула заяву підсудного і продовжила судове засідання, наголошує Діденко.

Наступного дня Темченкові знову під час судового засідання викликали карету швидкої допомоги. Лікарі констатували, що у нього тиск 190 на 110 і він не може брати участь у судовому засіданні. Після того, як карета швидкої допомоги від’їхала, суд продовжив засідання, зазначив Діденко.

Вимагаючи належного лікування підсудного, захист змушений був звернутися до Європейського суду з прав людини. Страсбурзький суд у свою чергу рекомендував негайно госпіталізувати Темченка і надати йому кваліфіковану медичну допомогу.

Втім, як вважає Андрій Діденко, такої допомоги підсудний досі не отримав. За його словами, перебування Темченка у СІЗО у такому важкому стані інакше як катуванням назвати не можна. «Коли його вивозять у так звану «спеціалізовану» лікарню, прикутого за ногу і за руку, і добу тримають, нібито лікуючи, це є катування. Хіба це є наданням адекватної медичної допомоги, коли людина прикута?» – зауважив правозахисник.

Зважаючи на таку ситуацію, на рекомендації фахівців, а також на те, що в Кривому Розі немає відповідних спеціалізованих лікарень, захисники Темченка неодноразово клопотали, щоб їхнього підзахисного в Інститут кардіології імені Стражеска у Києві.

Але, як зауважує урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Валерія Лутковська, сам підсудний Темченко власноруч написав звернення про відмову лікуватися в інших лікувальних закладах, окрім Інституту імені Стражеска. Тож, каже Лутковська, саме така позиція підсудного і перешкоджає його лікуванню. За її словами, зараз говорити, що держава Україна не виконує своїх зобов’язань щодо регламенту Європейського суду з прав людини стосовно Темченка, є передчасним, тому що Страсбурзький суд ще не визначився із цього питання.

Місць для підсудних не вистачатиме

На думку експертів, Європейський суд з прав людини може вчергове констатувати необґрунтоване утримування українців під вартою. Тим паче, що, за словами адвоката Олега Амельчишина, юридично вмотивований термін тимчасового утримання Анатолія Темченка під вартою минув ще 29 січня 2010 року. Він утримується у слідчому ізоляторі незаконно, без відповідного рішення суду.

Адвокат наголошує, що Темченко повинен був бути звільнений прокуратурою з-під варти, однак вимоги ст. 156 Кримінально-процесуального кодексу України у цьому випадку були проігноровані. Крім того, за станом здоров’я його також могли звільнити на час хвороби, але цього не сталося.

За словами правозахисника Андрія Діденка, в законодавстві існує стаття, що дає право звільнення за станом здоров’я, якщо особа відбуває покарання в місцях позбавлення волі і хворіє . Відповідний департамент робить подання, і через суд ув’язненого можуть звільнити. Щодо тих осіб, які перебувають у СІЗО і немає рішення суду щодо їхньої вини, то вони не підпадають під цей перелік. От, власне, і така колізія виникає, і суд не сприймає аргументів, зазначає Діденко.

Чи вдасться українській Феміді бути справедливою і водночас гуманною, важко сказати, але випадок із підсудним Анатолієм Темченком та відповідні рекомендації Європейського суду з прав людини засвідчують про українську проблему гуманності слідства, каже він.

Микола Закалюжний Радіо Свобода

Переглядів: 613 | Додав: Spilka_OU | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
www.krosou.at.ua © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz