П`ятниця, 29.03.2024, 02:08
                    
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Меню сайту


Новини порталу українських офіцерів.


Наша кнопка



Код кнопки

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Пошук
Календар
«  Серпень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
 
Головна » 2011 » Серпень » 11 » Роль СОУ у висвітленні проблем безпеки та оборони засобами масової інформації. (виступ П.Лисенка)
14:24
Роль СОУ у висвітленні проблем безпеки та оборони засобами масової інформації. (виступ П.Лисенка)
Виступ під час науково-практичної конференції присвяченій ХХ-й річниці Спілки офіцерів України:«ХХ років в обороні України, на захисті прав, і соціальних гарантій військовослужбовців: історичний досвід, стан, перспективи»

Тема, яку мені запропоновано розглянути, «Роль СОУ у висвітленні проблем безпеки та оборони засобами масової інформації», завжди була актуальною для нас. Можна, навіть, стверджувати, що сама тема, як проблема, народилася раніше ніж наша Спілка. СОУ стала лише структурою, громадською, національно-патріотичною структурою, яка взяла на себе завдання ще до відновлення української державності у 1991 році системно, на науково-практичному, парламентсько-правовому підґрунті забезпечити вирішення проблем безпеки та оборони Української держави. Висвітлення цих проблем у засобах масової інформації на протязі вже більше 20-ти років СОУ намагалася робити максимально виважено, мудро і ефективно.
Спілка у своїх статутних завданнях тільки в останньому пункті говорить про ЗМІ у прямому посиланні. Це пункт про те, що «Спілка може засновувати засоби масової інформації». Але всі попередні завдання СОУ стосуються виключно проблем безпеки та оборони.
* * *
Сьогодні є різні способи і методи, за допомогою яких громадські і політичні об’єднання в Україні здійснюють свої статутні завдання. Але марною буде справа, як що про їхню діяльність не буде відомо широкому суспільному загалу.
На цей час ми отримали достатній досвід і напрацювання не тільки всередині своєї громадської структури, а й у відповідних органах інформаційного забезпечення військової організації, державних органах, органах місцевого самоврядування, громадських ЗМІ різного рівня (ТРК, ГАЗЕТИ, ЖУРНАЛИ, ЧАСОПИСИ… ) тощо. Без перебільшення – через наші руки, інтелект і досвід пройшли всі технології розповсюдження інформації від самвидаву з рук в руки, радіо- , теле- , … до сучасних ІТ (комп’ютерних і інтернет технологій) мобільних комунікацій.
Зміст інформації, яку СОУ поширює, ми постійно і глибоко аналізуємо на протязі всієї 20-річної діяльності і вся вона була зосереджена на вирішенні і подоланні проблем в галузі безпеки та оборони. Не буду повторювати імена і прізвища відомих аналітиків, науковців, громадських і політичних діячів яки є членами нашої організації або в різні часи з нами співпрацювали і співпрацюють. Багато з них сьогодні присутні у цьому залі.
Тому перш ніж зроблю декілька акцентів саме на ролі СОУ у висвітленні цих проблем саме засобами масової інформації, зауважу, що провід Спілки 5 квітня 2011 року прийняв декілька рішень стосовно системного підходу до інформаційного забезпечення діяльності СОУ (було концептуально і читко визначено статус, ступені і сектори відповідальності прес-служби, прес-секретаря та офіційного інтернет-представництва СОУ, а виходячи з цього і інформаційних ресурсів СОУ) що є знаковою подією, яка формально закріпила суттєві якісні зміни інформаційного (як основного вида) забезпечення діяльності СОУ.

* * *

Акцент № 1
ЗМІ та інформаційні технології (ІТ) сьогодні це «основна зброя» українського громадянського суспільства. Чому? Думаю, що відповідь можна, обґрунтувати так:
1. Тому, що сьогодні основним державним органом, який координує і керує безпекою держави (СБУ) керує людина, яка є медіа магнатом,.
2. Інформаційне уявлення про українську дійсність пересічний український громадянин отримує сьогодні, основною мірою, безальтернативно, в умовах цензури за партійним принципом.
Зрозуміло, що для таких організацій як СОУ, що вважають інтереси держави вищими за партійні амбіції, доступ до загальнонаціональних ЗМІ стає обмеженим, а за окремими темами, взагалі заборонений. Ось чому ЗМІ та ІТ сьогодні для нас є «основною зброєю». Але ми повинні розуміти і враховувати те, що формальне володіння ЗМІ ще не дозволяє власнику повністю контролювати інформаційний простір. Можна створити, чи володіти зброєю, від якої сам і постраждаєш. Тому для нас головне сьогодні вміло спрямувати інформацію таким чином, щоб вона вражала ту ціль, яку вигідно для нас, навіть якщо, образно кажучи, «стріляли не ми , а по нас».

Акцент №2
Спілка офіцерів України як Всеукраїнська громадська організація військово-патріотичного спрямування сьогодні активно систематизує інформаційне забезпечення своєї діяльності як основного виду забезпечення громадського об’єднання в умовах відсутності фінансування та використання сучасних інформаційних технологій, з метою досягнення максимального ефекту своєї діяльності. Держава сьогодні не підтримує український сектор громадянського суспільства. Громадські ЗМІ підтримуються державою, у кращому випадку, вибірково. Громадське мовлення (один з основних чинників сталого громадянського суспільства і інформаційної безпеки держави) в Україні до сих пір не створено. Тому питання «чи засновувати свої ЗМІ ?» сьогодні для СОУ не є актуальним.

На часі стало актуальним інше питання:

«ЯКИМ ЧИНОМ СОУ СЬОГОДНІ ПОВИННА СПІВПРАЦЮВАТИ З НЕЗАЛЕЖНИМИ, ВИКОРИСТОВУВАТИ ДЕРЖАВНІ ЗМІ І ІНТЕГРУВАТИ СВОЮ ІНФОРМАЦІЮ НА ШИРОКИЙ СУСПІЛЬНИЙ ЗАГАЛ ЗА ДОПОМОГОЮ СУЧАСНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ЗА ВІДСУТНОСТІ ФІНАНСУВАННЯ І ДЕРЖАВНОЇ ПІДТРИМКИ?»

Акцент №3
Сьогоднішній історичний момент і наш досвід підтверджують те, що застосування «основної зброї» (ЗМІ та IT) українським громадянським суспільством і зокрема СОУ в умовах антиукраїнського керівництва державою може бути ефективним для СОУ. Для цього необхідно:

• Питання про створення свого ЗМІ (на утримання якого у нас сьогодні нема незалежної підтримки) відкласти до кращих часів і зосередитися на прагненні максимально ефективного використання вже існуючих українських незалежних ЗМІ для поширення інформації СОУ. Звичайно, навіть найменшу можливість створення свого друкованого ЗМІ на принципах, що не порушують Статут і Кодекс честі СОУ, треба використати;

• Щоб в своїх публічних виступах на ТВ, радіо, сторінках відомих і не дуже відомих ЗМІ ми не забували нагадувати суспільству про те, що є членами СОУ і обов’язково про інтерв’ю, виступи, статті які відбуваються за нашою участю треба повідомляти до секретаріату або в прес-службу СОУ (а ще краще,- надати електронний варіант матеріалу), це суттєво збільшить можливість для максимального поширення цієї інформації;

• Надати максимального розвитку інформаційній мережі СОУ в інтернеті створюючи інтернетсайти, сторінки, портали не тільки наших основних центральних і регіональних організацій, але й свої особисті сайти, блоги, сторінки , нат яких виставляти матеріали і ретранслювати в мережі.

Акцент №4
Юридичний формальний статус ЗМІ (засіб масової інформації) сьогодні не є визначальним (вирішальним) для вибору найбільш ефективного способу поширення інформації. Більше того, сучасні ІТ та мобільні комунікації вже випереджають за всіма характеристиками і показниками формальні ЗМІ. Також важливим чинником сьогоднішньої характеристики ефективності діяльності «українського третього сектору» (громадських організацій) є інтеграція в Інтернет простір.

Справедливим буде питання: СОУ 20-РОКІВ І СЕРЕД НАС БАГАТО НЕ МОЛОДИХ ЛЮДЕЙ. НАМ ДУЖЕ СКЛАДНО ОПАНУВАТИ ЦІ СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ. ТА Й НЕМА ЧАСУ І КОШТІВ ЦИМ ЗАЙМАТИСЯ?

Відповідь проста: ПОЧНІТЬ. ЯК ЩО У ВАС НЕ ВИХОДИТЬ, - СПИТАЙТЕ ПОБРАТИМІВ, ЯКІ ПОРЯД З ВАМИ ПРО ДОПОМОГУ, АБО ЗАПРОСІТЬ МОЛОДУ ПАТРІОТИЧНУ ЛЮДИНУ… АЛЕ ПОЧНІТЬ. І ВИ ПОБАЧИТЕ, ЩО ЦЕ НЕ СКЛАДНО. І САМ ПРОЦЕС ОПАНУВАННЯ ІТ НАКЛАДАЄ НА ВАС ВІДЧУТТЯ ПЕВНОГО ОМОЛОДЖЕННЯ.
* * *
ВИСНОВОК

ЗАВДЯКИ СИСТЕМНОМУ ОПАНУВАННЮ СУЧАСНИМИ ІНФОРМАЦІЙНИМИ ТЕХНОЛОГІЯМИ І МОБІЛЬНИМИ КОМУНІКАЦІЯМИ ЗА ВІДСУТНОСТІ ФІНАНСУВАННЯ І ДЕРЖАВНОЇ ПІДТРИМКИ РОЛЬ СОУ У ВИСВІТЛЕННІ ПРОБЛЕМ БЕЗПЕКИ ТА ОБОРОНИ ЗАСОБАМИ МАСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ СЬОГОДНІ ЗРОСЛА В РАЗИ І ПРОДОВЖУЄ ДИНАМИКУ ЗРОСТАННЯ.

Петро ЛИСЕНКО
Керівник офіційного інтернет-представництва СОУ,
Криворізька організація СОУ,
полковник.

Переглядів: 750 | Додав: Spilka_OU | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
www.krosou.at.ua © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz