Четвер, 18.04.2024, 22:49
                    
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Меню сайту


Новини порталу українських офіцерів.


Наша кнопка



Код кнопки

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
 
Головна » 2012 » Травень » 14 » У Кривому Розі представники СОУ долучилися до Свята - День Криворізького повстання (відео,фото)
22:17
У Кривому Розі представники СОУ долучилися до Свята - День Криворізького повстання (відео,фото)
92-гу річницю антибільшовицького повстання, що спалахнуло в Кривому Розі в період червоної окупації України під проводом отамана Костя Пестушка (Степового-Блакитного) відзначили представники національно-патріотичних організацій. Саме в Кривому Розі повстанці почали формувати легендарну Степову дивізію й звідси почала розгортатися широка хвиля селянського визвольного руху на Катеринославщині, Херсонщині та Черкащині.
На місці колишньої будівлі Криворізького округового військкомату (зараз на цьому місці розташовано Центрально-міський РВК Кривого Рогу), де 12 травня 1920 року майбутній Головний отаман Холодного Яру 22-річний Кость Пестушко підняв повстання зі словами: «За нашу кров! За нашу честь! За кривди нашого народу!». Представники місцевих патріотичних організацій «Степ», «Автономний Спротив», «Тризуб», а також Тернівського козацтва, козацтва Інгульської паланки Війська низового Запорозького, місцевої «Просвіти», Спілки офіцерів України, Українського клубу та міської організації ВО «Свобода»12 травня 2012 року вирішили започаткувати увічнення цієї знакової події на теренах Криворіжжя. На місці історичної події учасники історико-патріотичного заходу провели мітинг і встановили тимчасову пам’ятну дошку.

Зокрема голова Криворізької організації СОУ полковник Петро Лисенко зауважив на тому, що саме офіцери стали в той час основною організуючою силою народного повстання.



Громадськості було також представлено портрет Головного отамана Холодного Яру Степового-Блакитного, написаний саме до цієї події лідером ГО «Степ», художником Олександром Канібором.




Портрет з підписами учасників цього заходу буде передано в Криворізьку загальноосвітню школу № 40, в якій створюється козацький клас. Під час свого виступу Олександр Канібор оголосив текст привітального листа від письменника Василя Шкляра, з яким організація підтримує дружні стосунки. Не байдужий до цих подій, автор гучного роману про визвольну боротьбу того періоду «Чорний Ворон» звернувся до криворізьців із такими словами:
«Шановна громадо! Дорогі Степовики!
Прийміть мої найпалкіші вітання з 92-ю річницею Криворізького повстання проти московських загарбників! Радію з того, що ваші гарячі серця повняться гордістю за великих дідів і прадідів. У вогні народного гніву народилася славетна Степова Дивізія видатного українського воїна Костя блакитного, якого у вересні 1920 року навіть холодноярці обрали своїм Головним Отаманом. Так у одвічному прагненні до волі обнялися український Степ із Холодним Яром! Так злилися воєдино символи нашої козацької непокори. Вони, ці святі наші символи, і сьогодні кличуть нас до боротьби за ту Україну, якої прагнули лицарі лісу і степу. Будьмо гідними їхньої слави і честі! Будьмо гідними їхньої пам’яті! І тоді переможемо! Слава Україні!
З холодноярським вогнем у серці Василь Шкляр».

Подивитися урочистий мітинг




По завершенні заходу його учасники провели «Марш національної гідності», пройшовши урочистою колоною від місця історичної події до пам’ятника Тарасу Шевченку, поклавши квіти до його підніжжя.

Марш національної гідності в День Криворізького повстання 12.05.2012

















За інформацією сайтів www.kr2012.com, www.nikolauskass.io.ua та Криворізької організації СОУ.

Переглядів: 756 | Додав: Spilka_OU | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
www.krosou.at.ua © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz