П`ятниця, 29.03.2024, 08:32
                    
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Меню сайту


Новини порталу українських офіцерів.


Наша кнопка



Код кнопки

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
 
Головна » 2011 » Вересень » 5 » ЯК ВОНО - ЗНIМАТИ УКРАЇНСЬКЕ КIНО або Iсторія створення фільму "Українська революцiя" від виконавчого продюсера.
11:55
ЯК ВОНО - ЗНIМАТИ УКРАЇНСЬКЕ КIНО або Iсторія створення фільму "Українська революцiя" від виконавчого продюсера.
"Народ, що не знає своєї історії, є народ сліпців", - таку думку колись висловив Олександр Довженко. Інша мудрість: "Народ, який не знає своєї історії приречений на її повторення".

З 5 січня 2011 року авторською групою на чолі з молодим режисером Іваном Канівцем, було розпочато роботу над екранізацією спогадів генерал-хорунжого УНР Всеволода Петріва. Документальна стрічка «Українська революція» - це спроба відтворити події не такої вже й далекої минувшини з метою продемонструвати сучасному українцю, як століття тому діди та прадіди здобували своє право на вільне життя.

Всеволод Петрів (у російських джерелах Петров) народився в Києві у родині генерала російської царської армії. Закінчив Київський кадетський корпус (1900), Павловське вище воєнне училище в Петербурзі (1902), Миколаївську Академію Генерального штабу (1910). У березні 1917 року отримав звання полковника. Під час Першої світової війни за бойові заслуги був нагороджений Георгієвською зброєю (24 січня 1917 р. за бій 27 травня 1915 р.) та всіма орденами - до Святого Володимира III ступеня з мечами та бантом.

Спогади Петріва описують його участь у Перших Визвольних змаганнях 1917-1921 років і дуже важливі тим, що автор описує не дії керівників держави, а ділиться своїми враженнями про все, що він чув і бачив у ті часи. Завдяки цьому перед нами відкривається велична картина боротьби нашого народу за волю.

Історія, яку розкриває Петрів, ламає міфи про те, що на Україні не було патріотів, що українці не прагнули незалежності. Глибина патріотичних почуттів українців того часу була не меншою, а можливо і більшою за сьогоднішню.

Достатньо навести один приклад. Український полк, який був самостворений українцями сьомої Туркестанської (російської) дивізії восени 1917 року, був названий іменем кошового Запорізької Січі Костя Гордієнка, який свого часу підтримав гетьмана Мазепу у його боротьбі проти Петра Першого. Отже, незважаючи на те, що українська історія в Російській імперії була під забороною, українці знали своїх героїв.

Прем'єра першої серії фільму планувалася на серпень 2011 року, до 20-ї річниці Незалежності, однак вкластися в зазначений термін не вдалося з об'єктивних причин. На початок серпня стрічка готова лише на 87%, хоча в цей час ми мали завершити постпродакшн фільму.

На цьому слід зупинитися окремо. Вперше в Україні фільм знімався на громадських засадах, без будь-якого офіційного фінансування. Серед багатьох телевізійних каналів в інформаційному просторі України не знайшлося жодного, який би зацікавився "некомерційним проектом".

Тож після кількамісячних спроб знайти хоч один український канал, або просто небайдужого спонсора, авторська група розпочала роботу, своїми силами залучивши друзів, родини і просто однодумців, у проекті під назвою "Українська революція".

Команда сформувалася ще під час створення фільму "Тризуб Нептуна", що відкрив серіал документальних фільмів часів української революції. Перший фільм, оснований на реальних спогадах учасників тих подій, розповів про підняття українських прапорів 29 квітня 1918 року на Чорноморській ескадрі і фортеці Севастополь.



До команди увійшли: автор, продюсер і режисер Іван Канівець, виконавчий продюсер Тимур Баротов, адміністратор фільму Руслан Булатнік, звукорежисер і композитор (автор саундтреку) Андрій Пархоменко, монтажер Денис Сатірін, головний оператор Володимир Каштанов, оператори: Світлана Кульчицька, Рустам Ходжiєв, Орест Пона, Євген Возняк, Андрій Турянський, Тарас Галишко, Євген Романов і ще багато інших небайдужих людей, які абсолютно безкоштовно допомагали у складній роботі створення історичного документального кіно.

На початку роботи складалися ситуації, коли за дрібні послуги нам виставляли тисячні рахунки, а познайомившись ближче із змістом фільму, ставали до лав нашої команди. Так, наприклад під час зйомок у Пирогово (Національний музей народної архітектури та побуту в с. Пирогів) в лютому нам виставили рахунок за надання можливості проведення зйомок на території музею. За кілька днів до нашого звернення росіяни там знімали сцени фільму "Біла гвардія" за М.Булгаковим. Який же подив був у дирекції музею, коли вони дізнались, що наш фільм знімається на громадських засадах і розповідає про історію України. Після цього колектив музею активно надавав допомогу, і незважаючи на мороз -17 нам вдалося за кілька знімальних днів відзняти ключові сцени зими 1917-1918 років. Схожа ситуація склалася на зйомках в музеї "Київська фортеця" і "Шевченківський гай" у Львові. Щира подяка колективам цих музеїв, які долучилися до шляхетної справи відтворення нашої історії.

Однак не все давалося легко. Багато що вимагає і фінансових витрат, які оминути неможливо. Зокрема, пошив уніформи та спорядження тих часів - дуже витратна справа. А ціна за макети зброї, коливається від 1400 грн. до 25 000 грн. (наприклад, кулемет Максим). Вартість оренди трьохдюймової гармати часів Першої світової війни сягає 10 000 грн. за один знімальний день.

З огляду на неможливість оминути фінансових витрат, кожен з нас зробив свій особистий внесок і звернувся до не байдужих. Севастопольська організація Спілки офіцерів України на чолі з Василем Касюком першими відгукнулася на важливу справу відтворення історії нашого народу й українського війська зокрема.

Севастопольці Віталій Осадчий, Віталій Рожманов, Дмитро Зубров, Василь Бойко, Андрій Лубенець, Віктор Фірчук та багато інших долучилися до цієї шляхетної справи. Багато було й інших українців, які надавали посильну допомогу в містах, де проводилися зйомки.
Були й цікаві історії, що сталися, коли ми ще намагалися знайти нормальне фінансування проекту. Наприклад, подзвонив один киянин, запропонувавши свої послуги у залученні фінансування проекту з української діаспори. Він також висунув умову: "40% - відкат". Ми знову ґречно подякували й сказали, що подумаємо. Так закінчилися спроби знайти фінансування з одного джерела, і фільм став народним...

Презентації фільму пройдуть в Києві, Львові та Севастополі.

Тимур БАРОТОВ, Заступник Голови Севастопольської організації Спілки офіцерів України, капітан 2 рангу, виконавчий продюсер фільму "Українська революція"

Портал СОУ
Переглядів: 676 | Додав: Spilka_OU | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
www.krosou.at.ua © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz