Четвер, 28.03.2024, 20:51
                    
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Меню сайту


Новини порталу українських офіцерів.


Наша кнопка



Код кнопки

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Пошук
Календар
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
 
Головна » 2010 » Жовтень » 20 » Криворізькі спілчани звернулися до Голови СОУ з проханням долучитися до контролю перепоховання зруйнованого меморіального комплексу
22:47
Криворізькі спілчани звернулися до Голови СОУ з проханням долучитися до контролю перепоховання зруйнованого меморіального комплексу
Голові СПІЛКИ ОФІЦЕРІВ УКРАЇНИ
Народному депутату України ІІ скликання полковнику
В’ячеславу Олександровичу БІЛОУСУ

Шановний В’ячеславе Олександровичу!
13 червня поточного року у місті Кривому Розі Дніпропетровської області при застосуванні вибухових робіт на шахті імені Орджонікідзе ВАТ «ЦГЗК» стався провал поверхні землі на площі 16 гектарів. У результаті цього у проваллі опинилося Меморіальне кладовище радянських воїнів і мирних жителів, що було розташоване в районі колишньої вулиці Гірників (рудоуправління імені Леніна) і про перенесення якого міська влада вела мову більше 20 років. Меморіальний комплекс був представлений алеєю Слави, що складалася з 2 братських і 34 індивідуальних могил, де було поховано 580 воїнів-визволителів міста та загиблих цивільних громадян під час нальоту на учасників мітингу гітлерівської авіації. Там були поховані також Герої Радянського Союзу В. О. Дишинський і В. М. Симбірцев.
23 червня 2010 року міський голова Юрій Любоненко на прес-конференції відповів на запитання про перепоховання останків осіб, що були поховані на згаданому кладовищі. Згідно його слів, ексгумація на той час уже була проведена службою МНС. Слід відзначити, що після надзвичайної події, яка призвела до зникнення меморіалу, у мові міських чиновників назва меморіалу змінена на вислів «братська могила», що, звичайно, не одне і теж.
Висловлене міським головою повідомлення викликає серйозні сумніви з таких причин:
1. «ТИМЧАСОВИЙ ПОРЯДОК здійснення на території України пошуку, ексгумації та перепоховання останків осіб, які загинули внаслідок воєн, депортацій та політичних репресій, і впорядкування місць їх поховання, розроблений на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 20 грудня 2000 року N 1867 (1867-2000-п ) "Про затвердження Комплексної програми пошуку і впорядкування поховань жертв війни та політичних репресій" (далі - Комплексна програма) та доручення Кабінету Міністрів України від 29 березня 2006 року N 8521/5/1-06, передбачає, що
«3.3. Заходи з ексгумації та перепоховання останків полеглих осіб виконують спеціалізовані підприємства України, які здійснюють таку діяльність згідно зі статутом.
Весь комплекс заходів, пов'язаних з ексгумацією та перепохованням останків полеглих осіб, ураховуючи їх збереження (депонування) та транспортування, має виконуватися одним (тим самим) спеціалізованим підприємством України.»
Як відомо, Міністерство надзвичайних ситуацій до таких спеціалізованих підприємств не належить.
2. Не можна вважати припустимим, що в зону зрушення поверхні, яка ще не стабілізувалася, могли бути відправлені працівники служби МНС України для проведення такої складної операції.
3. Повноцінну ексгумацію та перепоховання решток 580 тіл, які належали до кількох десятків поховань, в умовах надзвичайного стану поверхні, під якою вони перебували, здійснити за відрізок часу менше 10 діб практично неможливо.
До того ж в листі Управління культури і туризму Дніпропетровської обласної адміністрації від 04.08.2010р., який надійшов на адресу Миколі Івановичу Коробку, і підписаного начальником управління Н. Г. Першиною, наказом Державної служби з питань національної культурної спадщини від 18 червня 2010 року № 8, зазначено що Криворізькій міській раді надано дозвіл на переміщення меморіального кладовища радянських воїнів та мирних жителів, загиблих у роки Великої Вітчизняної війни. Проте, міський голова Ю. Любоненко уже 23 червня на прес-конференції заявив, що ексгумація на той час уже була проведена службою МНС. Подібна заява суперечить будь-якій логіці, оскільки необхідний об’єм робіт виконати за якихось 4 дні неможливо навіть за умов наявності непорушеної поверхні. Виникає необхідність з’ясування, де ж все-таки перебувають останки загиблих і чи можливе їх перепоховання з точки зору безпеки евакуаційних робіт.
З метою недопущення порушень нормативно правових вимог, та проведення перепоховання відповідно чинного законодавства :
1. Просимо Всеукраїнську громадську організацію Спілки офіцерів України долучитися до здійснення громадського контролю над проведенням робіт по перепохованню 2 братських і 34 індивідуальних могил, де було поховано 580 воїнів-визволителів міста Кривого Рогу та загиблих цивільних громадян , що входило до одного меморіального комплексу.
2. Не допустити можливої зміни статусу «меморіального комплексу» на інший.
3. Вимагати роведення робіт із ексгумації і перепоховання відповідно ТИМЧАСОВОГО ПОРЯДКУ здійснення на території України пошуку, ексгумації та перепоховання останків осіб, які загинули внаслідок воєн, депортацій та політичних репресій, і впорядкування місць їх поховання, розробленого на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 20 грудня 2000 року N 1867 (1867-2000-п ) "Про затвердження Комплексної програми пошуку і впорядкування поховань жертв війни та політичних репресій" (далі - Комплексна програма) та доручення Кабінету Міністрів України від 29 березня 2006 року N8521/5/1-06, шляхом залучення спеціалізованого підприємства України, яке повинно здійснювати весь комплекс заходів, пов'язаних з ексгумацією та перепохованням останків полеглих осіб, ураховуючи їх збереження (депонування) та транспортування, згідно зі статутом у межах чинного українського законодавства.
З повагою

Голова Криворізької міської організації Спілки офіцерів України

полковник П.ЛИСЕНКО

Голова Криворізького міського об’єднання ВУТ «Просвіта» імені Тараса ШЕВЧЕНКА

член СОУ М.КОРОБКО

Редакторчасопису«ПроміньПросвіти»

член СОУ С.ЗІНЧЕНКО

15.10.2010

Переглядів: 982 | Додав: Spilka_OU | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
www.krosou.at.ua © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz